TARJA LARSSON

Tarja Larsson som arbetar för personer med ett överdrivet datorspelande. Jag drivs av att se människor växa och hitta sitt varför i livet, dvs. deras önskade läge.  

Under min studietid år 2002 väcktes en nyfikenhet kring spelberoende. Då talades det inte så mycket om datorspel utan spel om pengar. Jag skrev uppsatser i ämnet och gick distansutbildningar.
Efter examen 2003 var jag övertygad om att jag skulle arbeta med spelberoende men det fanns inga arbeten. Januari 2018 skrevs spelberoende in i socialtjänstlagen och i hälso- och sjukvårdslagen.
Vilken triumf! Vilken lycka för många drabbade, äntligen kan människor som lider av ett spelberoende och deras anhöriga inom penningspel få hjälp. Hoppas inte det tar lika lång tid för datorspelsberoende att få hjälp, med tanke på att Världshälsoorganisationen har klassat det som en psykisk sjukdom.

Sedan examen har jag även brunnit för och arbetat med ungdomar. Vägledning och motivationsarbete för att finna nya vägar i livet. Jag har arbetat på behandlingshem, jag har jobbat med ungdomar som inte kan bo hemma av olika anledningar och jag har hjälpt unga som valt att hoppa av gymnasiet. 

Jag såg likheter men också olikheter i beroendebeteendet med spelberoende. 2012 sökte jag tillsammans med spelberoendes förening i Göteborg ett arvsfondsprojekt för ungdomars överdrivet datorspelande. 2013 fick vi pengarna och jag sade då upp min tjänst inom kommunen.
Ja, jag skulle äntligen få arbeta tillsammans med ungdomar med ett spelberoende. Efter flera års arbetslivserfarenhet med ungdomar och två egna killar har jag sett hur skärmen och olika spel slukar våra barn.

 

I projektet kunde jag erfara att frågan är komplex och mångfacetterad; Ungdomarna gjorde motstånd mot begreppet spelberoende, de kände sig obekväma och orättvist behandlade. Hjälpsökande jag träffade led av tristess och isolering då de valde att stänga av sin dator. Det skapade ett tomrum som behövde fyllas med annat. Föräldrarna kände sig stressade och ibland misslyckade för att de inte kunde hantera den situation de befann sig i. Det de längtade efter var att få tillbaka kontakten med sina älskade barn. För det är ju så att om någon i familjen spelar eller drar sig undan påverkas hela familjen. Det skapar oro och känslor som sorg, skuld och skam. 

”När det finns både inre och yttre balans, först då kan livet styra datorn istället för tvärtom. Jag hjälper människor att skapa förutsättningar till att lyckas. Satsa på något som de verkligen vill! Min drivkraft är att få människor att vilja välja att trycka på livet play knapp och hitta skärmbalansen. Det är min mission!

Min bakgrund

Jag arbetar tvärvetenskapligt och det finns en öppenhet mellan val av vetenskap, metoder och lösningar.
Det finns inga ”rätta” metoder per automatik. Vi behöver vid analys föra samman såväl teori som erfarenhet. Alla insatser är beprövade genom erfarenheter och kunskapen vilar på vetenskap. 

Arbetslivserfarenhet

Har arbetat med ungdomar och deras anhöriga sedan 2002. Har sedan 2013 arbetat främst mot främjande av överdrivet datorspelande men har även kunskap och utbildning i spelberoende om penningspel. Föreläsare med många års erfarenhet av samtal om osunda och/eller problematiska spel- och skärmvanor och spelberoende. ​

Utbildning

Utvecklingssociolog eller beteendevetare med inriktning sociologi och socialt utvecklingsarbete.
Master i offentlig förvaltning inriktning organisering och ledning, certifierad livscoach och teamcoach. Kurser: i bl.a: Konflikthantering, Psykologi, Sociologi och
Arbetsrätt

Projektarbete

I tre år har jag arbetat i ett arvsfondsprojekt som ägdes av Spelberoendes förening. Jag har erbjudit ca 500 enskilda samtal, 90 föreläsningar och hållit i öppna självhjälpsgrupper för ungdomar och anhöriga varje onsdagskväll. sedan 2013.

Scroll to Top